Direct een vraag? Bel +31 (0)85 9023 103
25 jaar garantie
Actief in heel Nederland
Zakelijk leasen
Gegarandeerde opbrengst
25 jaar garantie
Actief in heel Nederland
Zakelijk leasen
Gegarandeerde opbrengst
Blog

Omvormers: Wat zijn het en wat doen ze?

Een zonnesysteem bestaat uit meer dan zonnepanelen, waaronder omvormers. Een goede omvormer is net zo belangrijk als goede panelen. Zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom, terwijl het Nederlandse elektriciteitsnet bestaat uit wisselstroom. Een omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom.

zonnepanelen die worden geplaatst door medewerkers van PV-Projecten

Waarom wisselstroom?

Onze apparaten werken op gelijkstroom, dus waarom levert het net dan wisselstroom? Dit heeft vooral met de veiligheid te maken. Wisselstroom wisselt steeds van een positieve naar een negatieve lading terwijl gelijkstroom constant dezelfde spanning heeft. Als er kortsluiting is en er ontstaat een vonk zal deze bij gelijkstroom alleen maar groter worden. Door de constante wisseling van positief naar negatief zal de vonk met wisselspanning snel gedoofd zijn.

Welke omvormer moet u kiezen?

String-omvormers

Bij string-omvormers worden de panelen in serie aan elkaar gekoppeld in lange strings, de strings worden vervolgens aan de omvormer gekoppeld. Bij string-omvormers bepaalt het zwakste paneel de prestatie van alle panelen in dezelfde string. Dit type raden we aan wanneer er weinig tot geen schaduw is.

Power Optimizers

SolarEdge heeft een systeem ontwikkeld om de energie output van een zonnesysteem te verhogen, door middel van Power Optimizers. Power Optimizers worden achter elk zonnepaneel gehangen waardoor de prestatie van elk zonnepaneel gemeten en geoptimaliseerd kan worden.  Presteert 1 paneel slecht, door bijvoorbeeld schaduw, dan wordt deze tijdelijk uitgeschakeld. Een zwak paneel heeft op deze manier geen invloed op de andere zonnepanelen. Net als bij string-omvormers is er ook nog één centrale omvormer nodig. Power optimizers raden we aan voor installaties waar panelen allemaal verschillend staan en er relatief veel schaduw is.

Onze omvormers

De energieopbrengst, en daarmee het financiële rendement van uw zonnepanelen is afhankelijk van de omvormers. Daarom werkt PV-projecten alleen met uitmuntend presterende merken omvormers voor zonnepanelen: SolarEdge en Huawei. We hebben keer op keer ervaren dat deze omvormers de beste prestaties leveren. Daarnaast hebben ze beiden een oplossing voor de vlamboog die kan ontstaan bij het wisselen van gelijk naar wisselstroom (AC-DC spanningswisseling) en hebben ze een hele aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Lees meer over onze omvormers op onze website of kijk op de webstie van SolarEdge en Huawei.

Voor meer informatie of overige vragen kunt u contact opnemen met onze PV-professionals op 085 9023 103 of mail naar info@pv-projecten.nl

We staan u direct te woord Liever direct een advies op maat? Bel +31 (0)85 9023 103