Direct een vraag? Bel +31 (0)85 9023 103
25 jaar garantie
Actief in heel Nederland
Zakelijk leasen
Gegarandeerde opbrengst
25 jaar garantie
Actief in heel Nederland
Zakelijk leasen
Gegarandeerde opbrengst
Blog

De salderingsregeling en terugleverkosten: dit is hoe het werkt

De salderingsregeling, u heeft het vast wel voorbij zien komen in het nieuws. Maar wat is het nou precies en hoe zit het met het feit dat deze regeling misschien zou verdwijnen? In deze blog gaan we dieper in op hoe deze regeling werkt en wat de meest recente ontwikkelingen zijn. Leest u snel verder! 

zakelijke zonnepaneleninstallatie die wordt gerealiseerd door PV-Projecten

Wat is salderen precies?

Wanneer u meer energie genereert dan je verbruikt, gaat het overschot automatisch terug naar het elektriciteitsnet. Op uw energierekening wordt aangegeven hoeveel stroom u heeft teruggeleverd en wat uw verbruik was gedurende het afgelopen jaar. Bij de jaarlijkse afrekening wordt de opgewekte energie verrekend met uw verbruikte energie. Dit noemen we ook wel salderen.

zakelijke zonnepaneleninstallatie die wordt gerealiseerd door PV-Projecten

Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Salderen werkt eigenlijk als volgt: u gebruikt het elektriciteitsnet als een grote batterij, waarbij de stroom die u teruglevert op een later moment weer kunt afnemen tegen hetzelfde tarief, mits u beschikt over een vast stroomcontact. Het kan zijn dat u in de zomer meer teruglevert dan u verbruikt, maar in de winter weer meer stroom nodig heeft dan u zelf opwekt. Omdat uw energieleverancier de teruglevering verrekend op uw energierekening, hoeft u geen aparte factuur te sturen voor de door u geleverde zonnestroom. Daarom wordt de salderingsregeling toegepast over een jaar, waardoor uw kosten flexibel blijven. Tenzij de opbrengst van uw zonnepanelen groter is dan het totale verbruik: in dat geval ontvangt u een terugleververgoeding.

zakelijke zonnepaneleninstallatie die wordt gerealiseerd door PV-Projecten

Wat nou als de salderingsregeling stopt?

Voorlopig blijft de salderingsregeling voor zonnepanelen behouden. Het kabinet had aanvankelijk plannen om deze regeling geleidelijk af te bouwen, maar de Eerste Kamer heeft dit plan verworpen. Door dit besluit blijft het mogelijk om de stroom die je teruglevert aan het net volledig te verrekenen met de stroom die je afneemt van het energienet. 

De plannen liggen er om de salderingsregeling voor zonnepanelen per 1 januari 2027 volledig te schrappen. Definitief is het nog niet, maar wat nou als dit werkelijkheid wordt? Als het salderen in de toekomst wordt afgeschaft, wordt het cruciaal om de opgewekte stroom zelf zo efficiënt mogelijk te benutten. Dit komt doordat de mogelijkheid om aan het eind van het jaar opgewekte en verbruikte stroom te verrekenen dan wegvalt. Het wordt dan aantrekkelijk om een accu aan te schaffen om de zelf opgewekte stroom op te slaan voor later gebruik.

zakelijke zonnepaneleninstallatie die wordt gerealiseerd door PV-Projecten

Rekenvoorbeeld van de salderingsregeling

Om het nog wat beter uit te leggen, hebben we voor u een rekenvoorbeeld gemaakt. We gaan er hier vanuit dat Henk een vast stroomcontract heeft: 

Henk verbruikt met zijn bedrijf 60.000 kWh aan stroom op jaarbasis. De pv-installatie van zijn bedrijf wekt per jaar 60.000 kWh op. Van deze 60.000 kWh verbruikt Henk 25.000 kWh direct, dus op het moment dat er eigen stroom geproduceerd wordt gebruikt X dit gelijk in zijn bedrijf.

De overige 35.000 kWh aan opgewekte stroom levert hij terug aan het net.

Aan het eind van het jaar krijgt Henk de eindafrekening van zijn energieleverancier waarop staat dat hij 35.000 kWh heeft afgenomen uit het net (60.000-25.000 kWh direct verbruik = 35.000 kWh).

Henk heeft ook 35.000 kWh aan eigen opgewekte stroom teruggeleverd aan het net. De som is dan 35.000 – 35.000 = 0. Henk betaalt nog wel wat vaste kosten voor uw aansluiting, maar voor de stroom zelf betaalt hij in principe niets.

zakelijke zonnepaneleninstallatie die wordt gerealiseerd door PV-Projecten

Hoe werkt het dan met de terugleverkosten?

Wanneer u zelf elektriciteit opwekt en een deel daarvan teruglevert aan het elektriciteitsnet, kunnen er terugleverkosten in rekening worden gebracht. Deze kosten worden door uw energieleverancier gemaakt vanwege de administratieve verwerking van de elektriciteit die u teruglevert aan het net. Deze kosten worden vervolgens doorberekend aan eigenaren van zonnepanelen. De specifieke methode waarop deze kosten worden berekend, kan per energieleverancier verschillen. Elke leverancier beschrijft in zijn voorwaarden hoe deze kosten worden berekend en doorberekend aan de klant, een voorbeeld is Vattenfall.

zakelijke zonnepaneleninstallatie die wordt gerealiseerd door PV-Projecten

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over de salderingsregeling? Meer informatie vindt u op deze pagina. Heeft u verder nog vragen of kunnen we u ergens mee helpen? Kies voor PV-Projecten en profiteer dan van onze gegarandeerde opbrengst en 25 jaar garantie. We zijn actief in heel Nederland en realiseren graag optimaal rendement voor u. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!
We staan u direct te woord Liever direct een advies op maat? Bel +31 (0)85 9023 103