Direct een vraag? Bel +31 (0)85 9023 103
25 jaar garantie
Actief in heel Nederland
Zakelijk leasen
Gegarandeerde opbrengst
25 jaar garantie
Actief in heel Nederland
Zakelijk leasen
Gegarandeerde opbrengst
Blog

7 tips voor een energiezuiniger bedrijf

We horen het elke dag, om klimaatverandering tegen te gaan moet de CO2 uitstoot in Nederland drastisch naar beneden. Door de energiebesparingsplicht en de informatieplicht zijn de meeste bedrijven daarom verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen .

In dit artikel geven wij u 7 tips om energie te besparen. De ene vraagt om een investering en de andere niet, maar stuk voor stuk leveren ze u onder aan de streep meer op dan ze kosten.

1: Meten is weten

Voor u start is het van belang om inzicht te hebben in het verbruik van uw bedrijf. Met een energiemonitoringssysteem houdt u makkelijk bij hoeveel energie er gebruikt wordt en waardoor. Zo weet u dus welke maatregelen daadwerkelijk verschil zullen maken binnen uw bedrijf. Daarnaast werkt het erg motiverend als u het energieverbruik naar beneden ziet gaan!

2: Stoppen met de stand-by stand

Veel computers, printers en andere elektrische apparaten staan een groot deel van de dag op stand-by. In deze stand verbruiken ze echter nog steeds energie. Zet dus uit wat niet gebruikt wordt.

3: Controleer uw verwarming

Een grote energievreter is de verwarming. Het warmteplan regelmatig controleren en optimaliseren loont dus; moet hij nog steeds op dezelfde uren aan staan? Kan hij ook een graadje lager? Gaat er warmte verloren?

Het kan heel slim zijn om radiatorfolie te gebruiken. Hiermee wordt de warmte die normaal gesproken in de muren trekt, het bedrijfspand terug in gekaatst. Daarnaast is het aan te raden de verwarming een uur voor sluitingstijd al uit te zetten, het duurt namelijk wel even voor de verwarming en ruimte is afgekoeld.

4: Isoleer uw pand

Een goede verwarming heeft natuurlijk weinig zin wanneer de warmte meteen vervliegt door een slechte isolatie. Laat daarom uw pand goed isoleren. Dit vraagt, zoals veel energie besparingsmaatregelen, om een investering, maar doordat u vervolgens veel minder hoeft te stoken verdient u dit waarschijnlijk in zo’n 5 jaar alweer terug.

5: Print minder en centraler

Minder: Wordt bij u in het bedrijf nog veel geprint? Onderzoek dan eens of dat ook minder kan, door de verregaande digitalisering zijn geprinte documenten steeds minder noodzakelijk. Minder printen bespaart niet alleen papier en inkt, maar natuurlijk ook energie.

Centraler: Veel bedrijven hebben meerdere printers staan. Een snelle energiebesparing creëert u door het aantal printers te verminderen. Tegenwoordig kunnen documenten vanaf de computer makkelijk naar een centrale printer worden gestuurd en zijn al die verschillende printers niet meer nodig.

PS: Ook goed voor de dagelijkse beweging van uw werknemers.

energiezuiniger leven met zonnepanelen

Besparing t.o.v. gloeilamp

Soort lamp    Besparing
Led 85%
TL tot 85%
Spaar tot 80%
Halogeen 25%

6: Kies voor duurzame lichtbronnen

Doorgaans bestaat een groot deel van de energierekening uit verlichtingskosten. Neem uw lampen daarom eens onder de loep. Er zijn veel soorten lampen op de markt, door de juiste keuze te maken kunt u veel energie besparen. Led lampen gaan bijvoorbeeld veel langer mee en gebruiken veel minder energie dan gloeilampen.

Onderstaand ziet u de gemiddelde elektriciteitsbesparing per lamp t.o.v. de gloeilamp. Per lamp binnen 1 type kan ook nog veel verschil zitten, check daarom altijd ook het energielabel op de verpakking.

7: Last but not least: wek uw eigen groene energie op

Heeft u een groot dak? Gebruik deze ruimte dan voor zonnepanelen, om uw eigen groene stroom op te wekken. U verkleint daarmee niet alleen significant uw C02 voetafdruk, maar u bent ook geen of bijna geen kosten meer kwijt aan energie. Win- Win dus! U heeft de investeringskosten er doorgaans in 7/8 jaar al uit.

Kijk voor meer tips onder deze link waar u per bedrijfstak erkende maatregelen vindt voor energiebesparing. Vrijblijvend advies nodig? Neem dan contact met ons op.

We staan u direct te woord Liever direct een advies op maat? Bel +31 (0)85 9023 103