Zonne-energie brengt verlichting in landbouwsector : PV-Projecten B.V

Zonne-energie brengt verlichting in landbouwsector

Varkenshouderij Heijderhoeve is een flinke stroomverbruiker. De exorbitante stijging van de elektriciteitsprijzen legt dan ook een grote druk op het bedrijf. Zonne-energie brengt echter verlichting.

Varkenshouderij Heijderhoeve is een flinke stroomverbruiker. De exorbitante stijging van de elektriciteitsprijzen legt dan ook een grote druk op het bedrijf. Zonne-energie brengt echter verlichting.

PV-Projecten installeerde in totaal 2.660 zonnepanelen op 2 gebouwen. Voor beide installaties maakte het, zoals altijd, gebruik van een montagesysteem van Allimex Green Power. Het project mag met recht worden gekarakteriseerd als vernuftig. Het verbruiksprofiel van het bedrijf is specifiek en de beperkte netcapaciteit bracht uitdagingen. Dat leidde tot een slim en uitgebalanceerd ontwerp ten behoeve van een optimale businesscase.

Aan de keukentafel van Robert van der Heijden gaat het al snel over verduurzaming en de wijze waarop hij daar als varkenshouder invulling aan geeft. Zijn bedrijf kent meerdere locaties rondom Heeswijk-Dinther en houdt de hele keten – van zaadje tot karbonaadje – in eigen hand. Daarbij sluit het de kringloop zoveel mogelijk. Van der Heijden: ‘Zo verbouwen we het voedsel voor de biggen gedeeltelijk zelf. We maken ook ons eigen brijvoer van hoogwaardige restproducten, bijvoorbeeld van fabrikanten van friet en olie en boeren in de omgeving. Onze mest verwerken we tot vloeibare en vaste mest voor de landbouw. Daarnaast zijn de stallen voorzien van grondbuizen. De lucht die daardoorheen loopt, wordt in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd door het grondwater. Onze warmtepompen halen warmte uit de luchtkanalen waardoor we fors gas en elektriciteit uitsparen. Bovendien reduceren we geur- en fijnstof met luchtwassers.’

Kopje onder
Het merendeel van de elektriciteit die op de Heijderhoeve wordt verbruikt, gaat naar het verwarmen, koelen en ventileren van de stallen, en naar de mestverwerkingsinstallatie van 170 ampère die 24/7/365 draait. Met de energieprijzen van eind 2022 zou dat resulteren in een rekening van zo’n 170.000 euro per maand. ‘Die is niet op te brengen, dan gaan we kopje-onder’, aldus Van der Heijden. De energiecrisis van nu kwam voor hem echter niet als een donderslag bij heldere hemel. De prijs voor stroom was in de voorgaande jaren reeds verdubbeld. De vraag ‘Hoe gaan we hiermee om?’ was al eerder gesteld. Zonnepanelen leggen was de logische optie.

Grote winst
Begin 2022 legde PV-Projecten de eerste zonnepanelen op een stal van de HeijderhoeveDat engineering, procurement en construction (epc-)bedrijf werd in 2019 opgericht door Thom Stelwagen. Inmiddels telt het meer dan 30 mensen. De focus ligt op full service turnkey zonne-energieprojecten op platte en agrarische daken. Zo’n 70 procent van het werk wordt gerealiseerd in dat laatste marktsegment. Een belangrijke reden waarom Van der Heijden de opdracht aan PV-Projecten gunde, is de kennis over het AC-gedeelte van pv-installaties, met name omdat daar grote winst te behalen is in het maximaliseren van de winst uit zonnestroom.

    OFFERTE AANVRAGEN


    Stroomverbruik (KwH):
    Wij behandelen alleen aanvragen van boven de 30.000 KwH


    Verbruiktype:3x80 ampére of minderMeer dan 3x80 ampére