Alles over onbalansprijzen : PV-Projecten B.V

Onbalansprijzen

Bereken Besparing

  OFFERTE AANVRAGEN


  Stroomverbruik (KwH):
  Wij behandelen alleen aanvragen van boven de 30.000 KwH


  Verbruiktype:3x80 ampére of minderMeer dan 3x80 ampére

  • 25 jaar garantie op alle zonnepanelen
  • Gegarandeerde opbrengst
  • Actief in heel Nederland
  • Gratis subsidieaanvraag
  • Zakelijk leasen

  Onbalansprijzen spelen een cruciale rol in de wereld van de energiemarkten. Terwijl de vraag naar elektriciteit voortdurend fluctueert en de productie van hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind steeds belangrijker wordt, is het handhaven van balans tussen vraag en aanbod een voortdurende uitdaging.

  Wat zijn onbalansprijzen?

  Onbalansprijzen verwijzen naar de kosten die worden toegepast op de onbalans tussen vraag en aanbod in het elektriciteitsnetwerk. Het elektriciteitsnetwerk moet voortdurend in balans worden gehouden, waarbij de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit overeenkomt met de vraag van consumenten en bedrijven. Vanwege verschillende factoren zoals onverwachte veranderingen in de vraag of onvoorspelbare weersomstandigheden bij duurzame energiebronnen, kan er een onbalans ontstaan tussen de daadwerkelijke geproduceerde en gevraagde elektriciteit. Om deze onbalans te corrigeren, worden onbalansprijzen toegepast.

  Over ons

  Hoe werken onbalansprijzen precies? 

  Onbalansprijzen worden berekend op basis van het verschil tussen de werkelijke productie en de werkelijke afname van elektriciteit. Wanneer er een tekort aan elektriciteit is, stijgen de onbalansprijzen om producenten aan te moedigen meer elektriciteit te leveren. Aan de andere kant, wanneer er een overschot aan elektriciteit is, kunnen de onbalansprijzen negatief worden, wat betekent dat producenten moeten betalen voor het niet-gebruikte overschot.

  Deze prijzen hebben als doel om een evenwicht te creëren tussen vraag en aanbod in het elektriciteitsnetwerk en om de stabiliteit van het netwerk te waarborgen. Ze dienen als een stimulans voor producenten om hun elektriciteitsproductie af te stemmen op de werkelijke vraag. Bovendien bieden onbalansprijzen een mechanisme om de kosten van onbalans tussen energieproducenten en netwerkbeheerders te verdelen.

  Voorbeeld van onbalansprijzen 

  Linda heeft een windmolen op haar land. De energiemaatschappij, WindEnergie B.V., voorspelt dat ze morgen tussen 10:00 en 11:00 uur 15 kWh zal produceren. Daarom besluit WindEnergie B.V. om op de dag ervoor (day-ahead) 15 kWh tussen 10:00 en 11:00 uur van Linda te kopen.

  De volgende dag is er echter een sterke windvlaag die de wieken van de windmolen beschadigt, waardoor Linda slechts 14 kWh kan produceren tussen 10:00 en 11:00 uur. Het verschil van 1 kWh tussen de voorspelde en daadwerkelijke productie wordt haar persoonlijke onbalans genoemd. Vanwege de lagere productie moet Linda de onbalanskosten betalen aan WindEnergie B.V. Deze kosten worden berekend als het verschil tussen de voorspelde en daadwerkelijke productie, vermenigvuldigd met de onbalansprijs. Dus in dit geval zouden de onbalanskosten van Linda zijn: 1 kWh * onbalansprijs.

  Bent u benieuwd wat PV-projecten voor u kan betekenen?

  Wilt u meer weten over onbalansprijzen? Neem dan contact met ons op! Wilt u gewoon wat meer weten over zonnepanelen voor uw bedrijf of wilt u stappen gaan zetten in verduurzaming? We geven u graag advies op maat in een persoonlijk kennismakingsgesprek. Daarin kijken we specifiek wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen en welke financiële, duurzame én fiscale voordelen zakelijke zonnepanelen u kunnen opleveren!

   OFFERTE AANVRAGEN


   Stroomverbruik (KwH):
   Wij behandelen alleen aanvragen van boven de 30.000 KwH


   Verbruiktype:3x80 ampére of minderMeer dan 3x80 ampére