- 25 jaar garantie op alle zonnepanelen
- Gegarandeerde opbrengst
- Actief in heel Nederland
- Gratis subsidieaanvraag
- Zakelijk leasen
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om zonnepanelen te installeren op hun platte dak. Het is dan ook een ideale manier om te profiteren van zonne-energie. Maar wat zijn de voordelen van het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak en waar moet u rekening mee houden bij de installatie ervan? Bij PV-projecten weten we als geen ander hoe we zonnepanelen op uw platte dak kunnen plaatsen, met als resultaat een aanzienlijke besparing op uw energierekening.
Zonnepanelen op platte daken
Ondernemers hebben veelal een groot dakoppervlak beschikbaar om zoveel zonnepanelen te plaatsen dat de energienota significant lager wordt. Gedurende het jaar is de energievraag hoog door bijvoorbeeld productieprocessen, koelinstallaties, verwarming, etc. Bedrijven hebben vaak constant verbruik wat resulteert in een zeer hoog direct verbruik van de zonne-energie.
Ontdek de voordelen van zonnepanelen op platte daken
Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak biedt verschillende voordelen. We hebben ze voor u op een rijtje gezet:
Optimaal gebruik van de beschikbare ruimte
Zonnepanelen op een plat dak kunnen in verschillende hoeken en richtingen worden geplaatst, waardoor de beschikbare ruimte optimaal benut wordt. Hierdoor kan er meer energie worden opgewekt dan bij een schuin dak met dezelfde oppervlakte.
Betere ventilatie
Heeft u een agrarisch bedrijf? Dan heeft u waarschijnlijk ergens een groot plat dak. Zonnepanelen op een plat dak hebben een betere ventilatie dan panelen op een schuin dak. Dit komt doordat er meer ruimte is tussen de panelen en het dakoppervlak, waardoor er minder warmte ontstaat en de panelen efficiënter werken.
Onderhoudsgemak
Zonnepanelen op een plat dak zijn eenvoudig te onderhouden en schoon te maken, omdat ze gemakkelijk bereikbaar zijn. Dit kan bijdragen aan een langere levensduur van de panelen.

Zonnepanelen voor klein- en grootverbruikers
Of u nu kleinverbruiker of grootverbruiker bent; zonnepanelen zijn in beide gevallen interessant.
Bij een aansluiting tot 3×80A bent u kleinverbruiker. U mag dan binnen die 80A opgewekte stroom terugleveren aan het net. Dit is vooral in de zomermaanden belangrijk, omdat zonnepanelenbezitters dan vaak meer stroom opwekken dan ze verbruiken. Als aan het eind van het jaar de stroom die u opwekt en de stroom die u van het net afnam gelijk zijn, dan komt uw energierekening op 0. Dit noemen we salderen. Wilt u meer informatie over salderen? Lees dat hier!
Bij een aansluiting die groter is dan 3×80A bent u grootverbruiker. U mag dan niet salderen. Gelukkig is er dan de SDE++ subsidie. Via deze regeling kunt u subsidie krijgen per opgewekt kilowattuur. Op deze manier zijn zonnepanelen ook heel interessant. Wij vertellen u graag meer over deze regeling en kunnen de SDE+ subsidie ook voor u aanvragen. Lees hier alles over de SDE++.
Constructieberekening & dakbedekking
Platte daken zijn uiterst geschikt voor zonnepanelen. We kunnen de zonnepanelen zuid en/of oost-west oriënteren en schaduw is vaak te vermijden. We laten altijd een constructieberekening maken. Door de zonnepanelen komt er gemiddeld 13 à 14 kg/m² bij. Na akkoord van de constructeur gaan we over tot realisatie.
Naast de constructieberekening is het belangrijk om een inspectie te maken van de dakbedekking. Is het bitumen én reeds 25 jaar oud; dan is het verstandig om deze vóór plaatsing van de zonnepanelen te vervangen/ overlagen. De zonnepanelen liggen er minimaal 25 jaar en zou het onder de panelen gaan lekken door veroudering van de platte dakbedekking dan is dit vrijwel niet meer te repareren


De mogelijkheid om zonnepanelen te leasen
Zakelijk lenen en leasen is ontzettend gebruikelijk bij de aanschaf van grote zonnepaneleninstallaties. Veruit de meeste ondernemers die de voordelen van duurzame energie opwekken ontdekken, sluiten daar een lening of leasecontract voor af. De meeste bedrijven betalen niet met eigen geld voor hun zonnepanelen, de cash hebben ze namelijk nodig voor de bedrijfsvoering. Negen van de tien zonnepaneleninstallaties worden dus gefinancierd, meestal door de bank, soms door een tussenpartij.
Energiebesparingsplicht
Misschien heeft u er al eens van gehoord, maar bij een bepaald verbruik is er de energiebesparingsplicht. Verbruikt uw bedrijf of instelling per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas? Dan bent u op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit is de energiebesparingsplicht. Zonnepanelen kunnen een gemakkelijke energiebesparende maatregel zijn.
Het energielabel C voor kantoren
Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012. Met de Energiebesparingsverkenner Kantoren krijgt u een indicatie van hoe u aan de Energielabel C-verplichting kunt voldoen. Met een zonnepaneleninstallatie zult u al snel aan deze eisen voldoen. Daarnaast is de installatie vaak gemakkelijk aan te brengen.
Benieuwd of PV-projecten u verder kan helpen met zonnepanelen op uw platte dak?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op platte daken? Laat op deze pagina uw gegevens achter als deze nog niet bij ons bekend zijn. Heeft u zich al eens ingeschreven bij ons? Bel ons dan op 085 9023 103 en maak uw interesse kenbaar! We helpen u graag verder.