PV PROJECTEN KENNISCENTRUM

Alles over zonnepanelen

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Welke fiscale voordelen zijn er voor mijn bedrijf als ik zonnepanelen plaats?

De overheid stelt een aantal fiscale voordelen beschikbaar voor bedrijven die zonnepanelen plaatsen op hun dak, om deze investering aantrekkelijker te maken. Verschillende fiscale aftrekposten kunnen met elkaar gecombineerd worden, waardoor u dus subsidies kunt stapelen. Bijvoorbeeld de EIA en KIA. Er geldt wel een maximumbedrag voor dit stapelen van subsidies.

Afhankelijk van de situatie van uw bedrijf kunt u gebruik maken van een of meerdere fiscale voordelen. Welke regelingen u mag gebruiken en welke u kunt combineren, kan wat ingewikkeld lijken. PV-projecten adviseert u hier graag over. 

De verschillende regelingen zijn:

Kleinschaligheid investeringsaftrek (KIA)

De KIA houdt in dat u het geïnvesteerde bedrag van uw winst mag aftrekken, wat belastingtechnisch aantrekkelijk is. Om hiervan gebruik te mogen maken, moet uw bedrijf in Nederland gevestigd zijn en belastingplichtig zijn. De investering moet in één jaar tussen de €2.301 en €318.559 kosten (2019).

De KIA kunt u doorvoeren in uw aangifte inkomstenbelasting over het betreffende jaar. Meer informatie over deze regeling en de voorwaarden leest u op de site van de Belastingdienst.

Milieu investeringsaftrek (MIA) / Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De MIA en VAMIL zijn fiscale aftrekposten voor milieu-investeringen. Deze zijn alleen geldig op investeringen in milieuvriendelijke technieken, waaronder PV-panelen voor uw bedrijf. De MIA kan oplopen tot een aftrek van het totale investeringsbedrag, wat weer gestapeld kan worden op een reguliere investeringsaftrek (zoals de KIA). Dit maakt het extra aantrekkelijk. Met VAMIL kunt u tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelf te bepalen tijdstip, wat een liquiditeit- en rentevoordeel kan opleveren.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Energie-investeringsaftrek is voor bedrijven die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Ieder jaar is er een via de overheid een budget beschikbaar. Voor investering die aan de voorwaarden voldoen (en een flinke energiebesparing opleveren) kunt u 45% van de investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst. Dat kunt u stapelen bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Voorwaarden zijn onder andere dat de investering op de Energielijst moet staan en dat u bewijs kun leveren van vereiste vergunningen of certificaten.

Kleinzakelijke salderingsregeling

Deze fiscale regeling is alleen te gebruiken door bedrijven met een kleine aansluiting (maximaal 3x80 Ampère). Als u meer stroom opwekt dan u zelf gebruikt voor uw bedrijf, levert u deze terug aan het energienet. Dit kan tegen hetzelfde tarief als u betaalt voor uw energieverbruik. Let op: deze regeling is dus alleen voor kleinzakelijke aansluitingen. Ook wordt deze regeling in de komende jaren op de schop genomen.

TOP