Oost-west opstelling

Waarom kiezen voor een oost-west opstelling op platte daken?

U heeft het vast ook gehoord, zonnepanelen gericht op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden leveren het meeste rendement en zouden daarom de beste keuze zijn. 

Zonnepanelen plat dak

Op een plat dak is dat echter nog maar de vraag. Als we kijken naar de opbrengst per m2 zonnepanelen levert een zonnepaneel gericht op het zuiden inderdaad het hoogste rendement. Echter, als we kijken naar de opbrengst per m2 dakoppervlak is dit vaak niet het geval. 

Bij een zuid opstelling met een hellingshoek van 36 graden moet er ruimte vrijblijven tussen de rijen vanwege schaduwvorming, waardoor er veel ruimte onbenut blijft. Bij een oost-west opstelling wordt er een veel lagere hellingshoek gebruikt en liggen de panelen beide kanten op. Hierdoor kunnen er meer zonnepanelen geplaatst worden. Met de lage prijs per zonnepaneel van tegenwoordig en de subsidie per kWh leidt dit in veel gevallen tot een kortere terugverdientijd.

Andere voordelen van een oost-west opstelling :

  • Een betere energieverdeling verspreid over de dag, waardoor er een minder sterke omvormer nodig is.
  • Door de kleinere hellingshoek zijn de panelen veel minder gevoelig voor wind en hoeft er een stuk minder ballast gebruikt te worden om de panelen te verankeren. Hierdoor is de installatie ook geschikt voor een minder stevig dak. 
  • De panelen vallen minder op vanaf de grond. 

Bent u benieuwd wat de beste opstelling voor uw dak is? Wij geven u graag gratis en vrijblijvend advies, waarbij wij de beste opstelling voor u intekenen.