Alles over negatieve energieprijzen : PV-Projecten B.V

Negatieve energieprijzen

Bereken Besparing

  OFFERTE AANVRAGEN


  Stroomverbruik (KwH):
  Wij behandelen alleen aanvragen van boven de 30.000 KwH


  Verbruiktype:3x80 ampére of minderMeer dan 3x80 ampére

  • 25 jaar garantie op alle zonnepanelen
  • Gegarandeerde opbrengst
  • Actief in heel Nederland
  • Gratis subsidieaanvraag
  • Zakelijk leasen

  In de dynamische wereld van de energiehandel zijn er af en toe fenomenen die de normale gang van zaken compleet op zijn kop zetten. Negatieve energieprijzen zijn daar een onderdeel van. Het klinkt natuurlijk heel gek, betalen om elektriciteit aan het net te leveren. Er ontstaan op dat moment negatieve energieprijzen. We leggen graag uit wat dit precies inhoudt en wat dit voor u betekent.

  Hoe ontstaan deze negatieve energieprijzen? 

  Het is een uitzonderlijke situatie, negatieve energieprijzen. De gemiddelde stroomprijs blijft erg hoog. Langs de andere kant: met de groei van hernieuwbare energie kan zoiets vaker gaan gebeuren. Zeker op weekenddagen met veel wind én zon. Deze negatieve prijzen komen door de wispelturigheid van duurzame energie en daarnaast is onze infrastructuur nog niet gebouwd op de dalen en pieken van stroom.

  Een negatieve energieprijs: wat betekent dat voor zakelijke zonnepanelen? 

  Heeft u als bedrijf zonnepanelen aangeschaft? Dan hebben deze negatieve energieprijzen ook impact op de opbrengsten hiervan. Het heeft namelijk invloed op de SDE-subsidie. Volgens de SDE-subsidievoorwaarden wordt er geen subsidie uitgekeerd bij zes opeenvolgende uren met negatieve prijzen. Deze regel geldt echter niet voor kleine projecten met een nominaal vermogen per aansluiting op het elektriciteitsnet van minder dan 500 kW. Bovendien geldt deze regel ook niet voor projecten die vóór 1 december 2015 zijn ingediend.

  Daarnaast heeft het te maken met het type contract dat u heeft afgesloten. Dat zit namelijk als volgt: 

  • Flexibele uurwaarde: Heeft u dit opgenomen in uw contract? Dan kan het inderdaad voorkomen dat u op dat moment kosten maakt om energie op het elektriciteitsnet te zetten. In dergelijke situaties kunt u ervoor kiezen om uw installatie tijdelijk uit te schakelen. Dit wordt ook wel “curtailment” genoemd.

  Vast stroomcontract: In dit geval wordt de negatieve prijs meegerekend in het gemiddelde tarief. Hierdoor zal u er minder van merken in vergelijking met een variabel contract, vanwege de hoge energieprijzen op andere momenten. Het tijdelijk uitzetten van uw installatie heeft dan ook geen effect in deze situatie.

  Laat u niet afschrikken door deze negatieve energieprijzen 

  Desondanks al deze informatie worden zonnepanelen voor bedrijven zeker niet minder aantrekkelijk. De gemiddelde energieprijs blijft namelijk erg hoog. Bovendien ziet de toekomst er positief uit: de vraag naar elektriciteit zal de komende jaren sterk toenemen, en met grootschalige batterijopslag kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door de groei van elektrische auto’s, maar ook door het elektrificeren van industriële processen die momenteel nog op fossiele brandstoffen draaien.

  Benieuwd wat PV-projecten voor u kan betekenen?

  Zit u nog met vragen over negatieve energieprijzen of bent u benieuwd of zonnepanelen voor uw bedrijf aantrekkelijk zijn? Neem dan gerust contact op. We helpen u graag verder! 

   OFFERTE AANVRAGEN


   Stroomverbruik (KwH):
   Wij behandelen alleen aanvragen van boven de 30.000 KwH


   Verbruiktype:3x80 ampére of minderMeer dan 3x80 ampére