Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) - Zonnepanelen subsidies - PV Projecten : PV Projecten

Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)

Bereken Besparing

  BEREKEN HOEVEEL U KUNT BESPAREN


  Stroomverbruik (KwH):


  Verbruiktype:3x80 ampére of minderMeer dan 3x80 ampére

  • 25 jaar garantie op alle zonnepanelen
  • Gegarandeerde opbrengst
  • Actief in heel Nederland
  • Gratis subsidieaanvraag
  • Zakelijk leasen

  INVESTERINGSKORTING BIK ZAKELIJKE INVESTERING ZONNEPANELEN

  Overweegt u om zakelijk te investeren in zonnepanelen? Het kabinet heeft onlangs de Baangerelateerde investeringskorting (BIK) gepresenteerd. Deze investeringskorting moet ondernemers stimuleren om ook tijdens de coronacrisis te blijven investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze nieuwe tijdelijke regeling geldt voor nieuwe investeringen die vanaf 1 oktober 2020 tot uiterlijk 31 december 2022 worden gedaan. De BIK kan dus niet gebruikt worden voor eerdere investeringen. Bovendien moeten de investeringen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 volledig zijn betaald en binnen zes maanden na de volledige betaling in gebruik zijn genomen. Het concept van de BIK-regeling is door het kabinet naar de Tweede Kamer gestuurd.

  WAT HOUDT DE BIK-REGELING IN?

  Bij grote investeringen in één jaar is de korting bij investeringen tot vijf miljoen euro 3%, daarboven 2,44%. Voor alle aanvragen geldt een ondergrens van € 1.500 per bedrijfsmiddel en € 20.000 per aanvraag. De BIK kan bovendien vaak aanvullend worden gebruikt op andere stimuleringsregelingen. Voor kleinere investeringen kunnen bijvoorbeeld de KIA en BIK samengaan. En bij duurzame investeringen, zoals zonnepanelen, kunt u de BIK combineren met de EIA, MIA of VAMIL.

  Een rekenvoorbeeld van staatssecretaris Vijlbrief geeft aan dat bij een investering van 10 miljoen euro in zonnepanelen, het effectieve voordeel door de combinatie van de EIA-regeling en de BIK 13,97% bedraagt. Dat komt neer op zo’n 1,4 miljoen euro. En voor een elektrische bestelwagen met een aanschafwaarde van 75.000 euro, bedraagt het voordeel 17,5%, oftewel € 13.142, door de KIA-, MIA- en BIK-regeling te combineren.

  VIER MILJARD EURO BESCHIKBAAR

  Voor de tijdelijke regeling komt in totaal vier miljard euro beschikbaar. Met de BIK-regeling kunnen bedrijven gedeeltelijk hun investering in mindering brengen op hun afdracht voor de loonheffing. Daardoor kan de BIK niet toegepast worden wanneer uw bedrijf geen loonheffing afdraagt. Het voordeel hiervan is dat dezelfde investering voor alle bedrijven (met voldoende medewerkers) gelijk is en niet enkel voordelig is voor bedrijven die winst maken. Het kabinet verwacht dat circa 60% van de BIK-afdrachtvermindering terechtkomt bij het mkb.

  De BIK-regeling wordt uitgevoerd door de RVO in samenwerking met de Belastingdienst. Om in aanmerking te komen voor de regeling, is het vanwege uitvoeringstechnische redenen pas mogelijk om vanaf 1 september 2021 een aanvraag te doen. Daarna wordt het één keer per kwartaal mogelijk om een aanvraag in te dienen. Belangrijk om daarbij te weten is dat u gelijktijdig voor meerdere investeringen in bedrijfsmiddelen de aanvraag kunt indienen. Op grond van de BIK-verklaring kunt u de BIK toepassen in de loonaangifte in het jaar waarin de BIK-verklaring is afgegeven.

  De planning is om de nieuwe BIK-regelgeving op 1 januari 2021 afgerond te hebben. Eind 2021 wordt vervolgens geëvalueerd of het nodig is de kortingspercentages naar beneden of naar boven aan te passen voor 2022. Dit wordt uiterlijk 15 december 2021 bekendgemaakt.

  Advies en assistentie bij aanvragen

  Om in aanmerking te komen voor deze extra aftrek moet u binnen drie maanden na de koop van de zonnepanelen een aanvraag indienen. PV-projecten kan u gratis adviseren en assisteren bij deze aanvraag, eventueel in overleg met uw boekhouder.

  Wilt u meer informatie over EIA in uw situatie? Laat uw gegevens dan hier achter.

   

   Meer informatie?

    BEREKEN HOEVEEL U KUNT BESPAREN


    Stroomverbruik (KwH):


    Verbruiktype:3x80 ampére of minderMeer dan 3x80 ampére